Translate

Šta je koditani ključ

Takozvani pametni ključevi omogućavaju otključavanje automobila, a da ne moraju da se vade iz džepa ili torbice - dovoljno je samo da se s ključem dođe blizu vozila
 


Ključ od automobila nije više što je bio prije dvadesetak godina. Nekada nije bilo čudno ako ste sa ključevima od svog golfa dvojke mogli da otvorite i upalite komšijin folksvagen.
Danas su ključevi bolje izrađeni, ali glavni element zaštite od krađe vozila ili kopiranja ključa nije sama mehanička izrada, već elektronski čip koji sadrži kod koji odgovara kodu elektronske kontrolne jedinice motora. Folksvagen je, na primjer, ključ sa transponderom počeo da koristi još 1994. godine.
Kada izgubite ovakav kodirani ključ, ostaće vam rezervni, jer obično uz jedan auto dolazi par ključeva, ali se tada povećava opasnost od krađe, jer neko može da zloupotrebi ključ koji pronađe. Ako imate samo taj jedan ključ, situacija je još gora, jer nećete uopšte moći da pokrenete vozilo.

Treba naglasiti da nemaju svi ključevi iste funkcije. Na primjer, neki ključevi imaju samo funkciju otvaranja i zatvaranja, dok neki ključevi daljinski mogu da otvore prtljažnik, njima se mogu upaliti svjetla i sva četiri žmigavca, zatvoriti prozori i slično.

No comments:

Post a Comment