Translate

Šta je kompjuterski virus

Kompjuterski virusi su mali programi koji za cilj imaju nanošenje štete. Nazvani su tako jer imaju sposobnost razmnožavanja (sami sebe iskopiraju na više mjesta na disku ili disketi). Prvi virusi su bili..
 
 programi koji su ispisivali zanimljive , propagandne ili pak duhovite poruke na monitoru. Nisu bili destruktivni tako da nije bilo potrebe razvijati neku posebnu zaštitu. Kasnih 80-ih,kompjuterski virusi bili su dijelovi koda prikačeni na program kao što su bile igre ili tekst procesori. Bili su dizajnirani tako da se izvršavaju kada se pokrene neki od tih programa. Upisivali su se u memoriju i tražili pogodno tlo za širenje. Ukoliko bi pronašli ono što traže, počeo bi njihov rad koji se može
manifestirati na više načina. S vremenom su tvorci virusa postali kreativniji jer su uočili nove „trikove“. Jedan od boljih bila je mogućnost upisivanja virusa u memoriju, tako da bi ostajao onoliko dugo koliko bi kompjutor ostao upaljen. To je virusu omogućilo masovno repliciranje. Drugi zanimljiv trik bila je mogućnost inficiranja boot sektora floopy ili hard diska. Toje dio diska koji sistem prvo čita nakon paljenja računala. Danas je po ovoj osnovi širenje virusa umanjeno, jer programi za zaštitu od virusa bolje čuvaju boot sektore.

No comments:

Post a Comment